​İşletim Sistemi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

​İşletim Sistemi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

İşletim Sistemi Nedir?  

Bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarında kullanılan işletim sistemleri, bu cihazlara yüklenir ve kullanıcının isteğine göre silinebilir, yeniden yüklenebilir ya da başka bir işletim sistemiyle değiştirilebilir. İşletim sistemleri sadece bilgisayarlar veya akıllı telefonlarda değil; beyaz eşyalarda, televizyonlarda, arabalarda yüklü olabilmektedir.

İşletim sistemleri kısaca belli kurallar dahilinde kullanıcıların donanım ve yazılımlarla iletişim kurmasını sağlamaya yarar.  İşletim sistemlerine örnek olarak; Microsoft Windows, Android, Mac OS X, GNU/Linux, BeOS ve IOS örnek verilebilir.
 

İlk işletim sistemi ne zaman üretildi?

İlk işletim sistemleri 1964 yılında IBM tarafından üretildi. Ama o tarihler de işletim sistemi üretmek zor olduğu için IBM ürettiği işletim sistemine uygun donanımlar da üretti. İşletim sistemli bu bilgisayarlar ile büyük satışlar elde etti.
 

İşletim sistemi nasıl çalışır?

İşletim sistemi, bilgisayar açılırken hafızadan çalışmaya başlar. Ekran görüntüsü gelmesiyle birlikte içerideki uygulamalar açılmaya devam eder. 

İşletim sistemi algoritmaları, diğer yazılımlardan farklıdır bu nedenle donanımlara direkt erişim sağlanır. İşletim sistemi yönetici modda çalıştığı için bilgisayardaki tüm yazılımlara yönlendirir.

İşletim sistemi çoklu görevleri de yürütmektedir. Aynı anda birden fazla görevi yerine getirmektedir. Donanım kaynaklarını birden fazla çalışan program arasında paylaştırır. 

Kullanım alanına göre bir çok farklı türde işletim sistemi bulunmaktadır. 

En önemli olan işletim sistemleri şöyle sıralayabiliriz.

Windows işletim sistemi
MacOS (Apple OSX) işletim sistemi
Android işletim sistemi
iOS işletim sistemi 
Linux işletim sistemi
UNIX işletim sistemi
Pardus işletim sistemi
 

Bilgisayar işletim sistemleri nelerdir?

İşletim sistemleri (freedos değilse) satın aldığınız bilgisayara önceden yüklü olarak gelir. Bu işletim sistemlerini değiştirmek veya güncellemek mümkündür. Kişisel bilgisayarlar için en yaygın kullanılan işletim sistemleri Microsoft Windows, macOS ve Linux' dur. 
 

Telefon İşletim Sistemleri Nelerdir?

Mobil işletim sistemleri de aynı bilgisayarlarda olduğu gibi diğer programların mobil cihazlarda çalışabileceği yazılım platformudur. 

Mobil cihaz satın aldığınızda cihazı üreten firma, cihazın işletim sistemini de seçmiş olacaktır. En çok kullanılan telefon işletim sistemleri; Android İşletim Sistemi , BlackBerry OS , iOS İşletim Sistemleridir.